Är en körjournal app det bästa valet?

bästa körjournal appVilken är den bästa körjournalen?

Och ska man välja en elektronisk körjournal som app eller hårdvara, är frågan som besvaras här. Bland hundratals olika körjournalsappar och elektroniska körjournaler har vi samlat för- och nackdelarna åt dig.

En snabbsökning i Google ger många träffar som handlar om elektroniska körjournaler. Alla beskrivs vara 100 procent automatiska. Men vad är då skillnaderna? Och vilken GPS-teknologi är bättre än den andra?

Skillnaden mellan app och monterad körjournal


• En körjournalsapp laddar du ned och installerar i din mobiltelefon
En monterad körjournal är en fysisk GPS-hårdvara som placeras i din bil

Körjournal som app

En Körjournalsapp är billig eller till och med gratis. Men de är ofta lika begränsade i både kvalitet och funktion. Det som är bra är att de är lättillgängliga. Är den dessutom välkonstruerad, är det lätt att komma igång och börja använda den.

GPS-spårning och körjournal-appar

Journal-appar använder din telefons GPS för att logga din positionsdata. Vissa appar registrerar först en koordinat när man börjar köra, och sedan en gång till när körningen är slut. På så sätt räkna den ut avståndet genom Google Maps. Andra appar räknar ut en mer detaljerad rutt genom att använda telefonens GPS-spårning under hela resan.

Man hittar ett stort urval av gratis körjournalsappar på Google Play eller i AppStore. Det är enkelt att skapa appar idag, vilket har sina för- och nackdelar som tar tid att navigera igenom.

Efter en granskning av över 100 gratisappar visar resultatet att de inte har lika hög standard som en monterad enhet. Bristerna ligger i tillförlitligheten och bristande uppdateringar, eftersom leverantören helt enkelt inte tjänar några pengar på den här typ av tjänst, om det inte ingår reklam vill säga, men det är väldigt ovanligt bland just körjournalsappar.

Bästa körjournal appen?

Man hittar gratis körjournal-appar av många olika slag på Google Play eller i AppStore. Det är enkelt att ta fram appar idag, men det har utvecklat sig till en djungel som för de flesta av oss är svår att navigera rätt i.

Vi har granskat över 100 gratis appar med resultatet att de är uselt gjorda och tillika fungerar de också uselt. De är inte tillförlitliga och du kan lika gärna göra din körjournal för hand. Dessutom uppdateras denna typ av app aldrig eller ytterst sällan. Men du kan använda en körjournal app från en pålitlig leverantör som Fleet Complete - eftersom den fungerar som ett tillägg till den monterade körjournalen blir datan 100 % korrekt. 

Smartphones och appar

Appens kvalitét är aldrig bättre än mobiltelefonen den används i. En förutsättning är förstås att mobilen är påslagen och har ett bra batteri med stark strömförsörjning. Appar som drivs av mobilens GPS-singal drar mycket batteri och gör att din mobil snabbare laddas ur.

Appens funktionalitet beror till viss del också av den som använder sig av den, tyvärr går det inte av sig självt. Så det krävs ett visst mått av disciplin för att få den att fungera på bästa sätt. Man måste komma ihåg att sätta på appen varje gång man är på tjänsteresa. Skulle du glömma bort detta (vilket är mänskligt) även för de allra kortaste tjänsteresorna, är körjournalen inte längre komplett. Läs mer om granskningen av för- och nackdelar med hårdvara här eller få inblick i OBD II standarden här.

Att fylla i körjournalen är troligtvis någonting som du helst vill slippa göra och någonting du helst vill låta bli att tänka på, utom de gånger du måste lämna in den. Därför ser vi ofta hur man glömmer eller för sent kommer på att använda appen, varpå man får hålla tillgodo med endast några enstaka resor eller inga alls. Inte ens de manuellt införda resorna kan tillgodoräknas eftersom de varit beroende av appen. I sådana fall hade det varit bättre att registrera dem på det gamla hederliga sättet eller att ha försäkrat sig om att resorna loggats via en hårdvara.

För- och nackdelar med appar

Fördelar med körjournal som app:

 • Lättillgängliga i mobilen
 • Stort utbud
 • Billiga eller till och med gratis
 • Enkelt att redigera resor

Nackdelar:

 • Ofta usel kvalitet
 • Dränerar strömtillgången
 • Manuell start / stopp av resorna
 • ”Glöms” ofta
 • Dålig kvalitet på rutterna
 • Många rutter saknas

Rekommendation: app-alternativet kan användas vid mindre omfattande körbehov och genom mer eller mindre disciplinär användning.

App och hårdvara i ett och samma paket

Fleet Completes körjournal samlar alla fördelarna i en enda användarvänlig körjournal:

 • Tillgänglig som app och hårdvara
 • Enkel att installera via OBD-kontakten
 • Redigering av dina resor sker i appen eller i systemet på datorn
 • Rimligt och konkurrenskraftigt pris
 • Tillförlitlig loggning av alla dina resor
 • Man kan glömma bort den utan att förlora sina resor
 • Privata resor förblir privata

  SE PRISER

Date published.   mar 09, 2020  |  Author: Fleet Complete Sverige