En vanlig dag för Team Jumbo-Vismas sportchefer

 

NL_NL_FC_JumboVisma_1000x655_Banner (1)-1

I sportens värld är det viktigt att få övertag över konkurrensen, och att vara helt förberedd är det bästa sättet att uppnå det. Fråga bara Team Jumbo-Visma, ett paraplysportteam i Nederländerna som inkluderar professionell cykling. När det gäller att planera inför ett lopp, vänder de på alla stenar, vilket inkluderar att ha Fleet Complete som sin officiella leverantör av teknik för hantering av vagnparker för att hjälpa till under evenemang och annat.

 

Så, du kanske undrar vilken typ av förberedelse som ingår i ett lopp. Och vilken roll spelar spårning av fordonsparken inom professionell cykling?

 

För ett förstahandssvar och en inblick i sporten fick vi chansen att sitta ner med Team Jumbo-Vismas sportchef Addy Engels, som kör en av teambilarna under Giro d’Italia, för att se exakt hur teamet förbereder sig för ett cykellopp, hur ett lopp utfaller och hur viktig spårning av fordonsparken är.

 

Förberedelse före lopp

 

Team Jumbo-Visma har en full kalender, eftersom de deltar i alla stora tävlingar, exempelvis Giro d*Italia, Tour de France och Vuelta.

 

Med tanke på planering av dessa tävlingar sker mycket i bakgrunden. Rent allmänt kan planeringen delas upp i två kategorier, den logistiska sidan och den sportsliga.

 

Vi börjar med att ta en titt på den sportsliga sidan.

 

Den här aspekten av förberedelse omfattar saker som direkt gäller teamet och dess prestation under tävlingen. “Vi sätter upp mål och beslutar vem som gör vad under loppen,” sa Engels. ”För varje lopp bestämmer vi vilken strategi och taktik vi ska använda, vilket givetvis inkluderar intryck från cyklisterna.

 

En annan avgörande del av den här planeringen är att granska specifika element som en cyklist måste hantera under loppet.” “Vi kontrollerar varje skede i loppet med gatubilder och gör detaljerade noteringar om alla saker som vi måste uppmärksamma, inklusive var hinder finns, var banan är för smal och var det är öppet för vind,” förklarade Engels.

 

När den sportsliga sidan är avklarad går vi över till den logistiska.

 

Den här förberedelsen förklarar ytterligare elementen i bakgrunden, inklusive resurshantering och personalkoordination.

 

“Det är vårt ansvar att se till att all personal har den mest passande rollen varje dag,” sade Engels. “Det inkluderar även personer som ser till att resväskor kommer till nästa hotell och att personer ger vattenflaskor till cyklisterna under loppen.”

 

En annan stor del av logistikplaneringen gäller hanteringen av teamfordonen, vilket spelar en avgörande roll i själva loppet som vi ska förklara lite närmare.

 

“Bilarna blir packade med allt vi eventuellt kan behöva under ett lopp. Jag kontrollerar också däckens profiler och, vid tvekan, byter ut dom. Och glöm naturligtvis inte att tanka,” påpekade Engels. "Bilarna blir också tvättade och rengjorda så de ser fina och nya ut nästa dag De är teamets visitkort.”

Team Jumbo Visma Sport Diretor Addy Engels smiling while standing beside a Team Jumbo Visma athlete.

 

En inblick i tävlingsdagen

 

Med allt förberett är Team Jumbo-Visma redo att tävla, men det finns fortfarande mängder att göra i bakgrunden, åtgärder som vidtas under loppet.

 

Vid sidan om loppets cyklister har Team Jumbo-Visma två fordon med personal som kör bredvid idrottarna under loppet.

 

”I den första bilen har vi två sportchefer och en mekaniker. ”I den andra bilen finns det bara en sportchef och en mekaniker. Den första bilen har det mesta arbetet och den högsta stressnivån. Det är därför det finns två teamledare i den första bilen, så att en kan fokusera på körning och den andra på handledning,” sade Engels.

 

Med många ansvarsområden mitt i ett högintensitetslopp är det ingen liten uppgift att vara en teammedlem i fordonen.

 

“Det finns stunder när inte mycket händer, medan det finns andra stunder då jag måste göra tre saker samtidigt,” sade Engels beträffande att vara i fordonen. “Kördelen är rätt så intensiv eftersom du måste vara högkoncentrerad under 5-6 timmar på att köra riktigt nära de andra bilarna och cyklisterna.”

 

Ändå är teammedlemmarna i bilen alltid redo att hjälpa sina idrottare på alla sätt de kan.

 

“När en cyklist behöver dig är det viktigt att köra så fort som möjligt till slutet på klungan,” sade Engels. “Du måste se till att cyklisterna har mat och dryck, att deras däck byts ut vid behov eller till och med tillhandahålla en ny cykel om det är ett större problem.”

 

Och, hur meddelar cyklisterna om vad de behöver till teammedlemmarna i fordonen?

 

Vi har kontakt med idrottarna via de berömda ”öronen”, där varje cyklist har en radio med hörsnäckor och en mikrofon. På det sättet kan vi alla, inklusive personerna i de båda bilarna, höra om en idrottare säger någonting,” konstaterar Engels.

 

Från att tillhandahålla kommunikation till vätskeförsörjning och utrustning kan fordonsteamet säkra att cyklisterna är i goda händer under loppet så att de kan prestera på topp.

Team Jumbo-Visma GIF (1)

 

Hur spårning av fordon kommer in i bilden

 

Med en förståelse för brådskan med förberedelsen av evenemang och betydelsen av fordonen i loppet är det lätt att inse varför Team Jumbo-Visma behöver optimal synlighet och kommunikation i sin vagnpark.

 

Det är här Fleet Completes programvara för spårning av fordon kommer in i bilden. Med anordningar i fordonen som ansluter direkt till en molnbaserad plattform får teamet en klar och omedelbar översikt över varje fordons status, inklusive:

 

  • Fordonens exakta platser
  • Vilken personal som finns i fordonet
  • Hur mycket och hur snabbt fordonet körs
  • Vilket lopp ett fordon är involverat i

 

På frågan om vilka andra fördelar vagnparksspårning ger teamet svarar Jan Boven; Team Jumbo-Visma Sports Director, följande:

 

“Våra utbildningar och evenemang kan sträcka sig upp till 4 000 km i veckan, vilket innebär ökad bränsleanvändning och högre fordonsslitage. Fleet Completes plattform kommer att ge oss djupare insikter om säkerhet och ekonomi. Att få underhållsvarningar i tid, exakt milspårning och motordata i realtid är kritiskt för att hålla våra fordon i toppskick och våra förares säkerhet på vägen.”

 

Med Fleet Completes spårningslösning kan Team Jumbo-Visma säkra att de alltid är uppdaterade och har all nödvändig information om sin vagnparks status.

 

Utrustad med verktyg för framgång

 

Med säker förberedelse, skicklig personal och hjälpsam teknik har Team Jumbo-Visma allting de behöver för att göra avtryck på professionell cykling.

 

På frågan om vad han är mest stolt över när det gäller deras framgång hittills sade Engels: “När jag ser på teamet är jag mest stolt över utvecklingen under de senaste 5 åren.

 

Med Team Jumbo-Vismas massiva framsteg och ljusa framtid är Fleet Complete ivrig att spela en roll i att upprätthålla teamets topposition i cykelvärlden.

 

Har du frågor om hur Fleet Complete kan hjälpa dig med fordonsspårning, kontakta oss!

 

Kontakta oss

Date published.   maj 31, 2021  |  Author: Fleet Complete Sverige