Saker du behöver veta innan du för en körjournal.
Skriver du dina körjournaler med penna på blanketter och direkt ur minnet, eller låter du elektroniken sköta uppdateringarna?
Sven, som jobbar inom byggbranschen, är ingen skattesmitare, tvärtom. Men när han sitter med sina blanketter vid månadens slut för att redovisa vilka körningar han gjort i tjänsten och vilka han kört privat; varifrån, vart och när? – så är det alltid med viss oro.
Han säger att det är svårt att komma ihåg i efterhand. Och att han är alltid stressad över att Skatteverket ska komma med en kontrollfråga som han inte kan redovisa. Då kan han riskera en skattesmäll.
Vad är en körjournal?
Körjournalen är ett dokument där du noterar datum, antal mil och i vilket syfte du har kört företagets bil. Det är ett sätt för både anställda och företagare att skilja mellan vilka resor som körs i tjänsten och vilka som görs privat. Körjournalen är framför allt ett praktiskt alternativ för anställda som oftare använder sitt fordon i tjänsten än för privat bruk.
Skatteverket rekommenderar att en körjournal ska innehålla:
- Mätarställning vid årets början och slut.
Utöver det bör körjournalen även ha följande uppgifter:
- Bilens registreringsnummer, aktuellt år.
- Datum och mätarställning vid resans start och slut.
- Antal kilometer vid varje resa.
- Vilken adress resan startade från och avslutades på.
- Resans ärende och vilka platser, företag eller personer som besökts (behövs inte vid privata resor).
- Anteckningar om bilförare och tankning med mera.
Vilka typer av körjournal finns?
Körjournalen kan föras med penna och papper på blanketter som finns att köpa i affärer eller laddas ner från nätet. Den kan också föras digitalt med hjälp av en GPS-baserade enhet som kopplas in i bilen. Alla resor registreras automatisk, och då får du en elektronisk körjournal.
{{cta(‘1a04bd2c-1827-42a6-8289-d96ec7774d60’)}}
Manuell körjournal:
Bildkälla: Skatteverket
Fördelar:
- Man kan anteckna antal liter bränsle och pris när bilen tankas
- Gratis mallar och blanketter finns på nätet
- Körjournalen finns på papper/dator och kan sparas i många år
Nackdelar:
- Missa resor
- Det tar lång tid att föra in all data
- Skapas ofta i slutet av månaden, lätt att missa detaljer
- Risk att skriva fel adress och antal körda kilometer
En manuell körjournal är billig men mycket tidskrävande. Det kan också vara svårt att minnas precisa miltal och platser under en hel månad. Man kan tro att det räcker att avrunda miltalen men det kan man inte, enligt Skatteverket.
Elektronisk körjournal:
Fördelar:
- Tidsbesparande, alla resor loggas automatiskt med hjälp av GPS
- Skiljer mellan privata resor och tjänsteresor, enkelt att dokumentera milersättningen
- Uppfyller Skatteverkets krav på en körjournal
Nackdelar:
- Man behöver tillgång till dator eller en app
- Priset. Kostar från runt 100 kr/månad
För Sven, och för alla ni andra som behöver körjournaler, finns elektroniska körjournaler. En elektronisk körjournal som sparar tid för både Sven, hans arbetsgivare och ekonomiavdelningen.
Sven kör aldrig i tjänst efter kl 18.00 på kvällen. Med ett enkelt klick kan han ställa in sin elektroniska körjournal så att alla resor efter 18:00 automatisk registreras som hans privata resor.
En GPS-baserade enhet registrerar alla resor automatiskt. Det tar mindre än en minut att montera GPS:n i bilen. Se en video om elektronisk körjournal från Fleet Complete här.
Känner du dig lite orolig att du, likt Sven, har svårt att komma ihåg alla dina körningar, är du väldigt välkommen att läsa mer om Fleet Completes smarta körjournals-lösningar på www.fleetcomplete.se