Såhär kan du minimera tomgångskörning

Tomgångskörning är dyrt för företag med en fordonsflotta. Hur kan du minska detta?

 

AdobeStock_255713618idle


Vad är tomgångskörning?


Tomgångskörning är när motorn är igång trots att fordonet står stilla. Det spelar ingen roll om din fordonsflotta består av lätta, mellantunga eller tunga fordon – att minska tomgångskörning ska alltid vara en prioritet.


Därför är det viktigt att undvika tomgångskörning


Tomgångskörning kan förbruka 3,7 liter bränsle i timmen eller mera. Som tidigare nämnt påverkar det driftsresultatet negativt. Dessutom är det extremt skadligt för miljön . Om en motor går längre än vad som är nödvändigt så uppstår onödiga kostnader för slitage. Kort sagt, det minskar motorns livslängd.


Dags att slå hål på några myter:


Myt: Motorn måste värmas upp innan man börjar köra.
Sanning: Köra sakta är det bästa sättet för att värma upp en motor. Även när det är kallt väder räcker det med högst 30 sekunders tomgångskörning. Det är exakt den tid som krävs för att bli av med imman från framrutan.
------
Myt: Motorvärmare med fjärrstart är ett perfekt verktyg för att värma upp bilmotorn, särskilt när det är kallt väder.
Sanning: Den här utrustningen slösar på bränsle. En elvärmare med timer är bättre och sliter inte på motorn.
-------
Myt: Att starta om ditt fordon slösar på bränsle och sliter på motorn.
Sanning: Att starta om ditt fordon använder relativt lite bränsle och har minimal eller ingen påverkan på motordelarna.


3 sätt för att undvika tomgångskörning


I många fall kan man undvika tomgångskörning.


1. Utbilda och belöna


De bästa telematiklösningarna ger information om hur mycket tomgångskörning som har registrerats. Om du misstänker att tomgångskörning är ett problem i din fordonsflotta kan du analysera data mera ingående. Är inte detta en del av rapporterna för bränsleförbrukning än? Kontakta din leverantör för mera information.
Som fleet manager kan du använda denna data som underlag för en plan för hur du ska sänka tiden som fordonen går på tomgång. Belöna chaufförer vars fordon inte lika ofta går på tomgång och utbilda de chaufförer som verkar ha problem.


2. Investera i teknik som kartlägger tomgångskörning


Även om det är möjligt att i stor utsträckning sänka tomgångskörningen går det inte att undvika helt och hållet. Det är här som så kallad Idling Reduction Technology (IRT) kommer in – alltså en teknik som sänker tomgångskörning. Generellt har IRT-enheter tre egenskaper:

  • De installeras direkt i fordonen eller på en specifik plats
  • De håller onödig tomgångskörning på ett minimum
  • De gör det möjligt att fortsätta använda funktioner som vanligtvis kräver att motorn är igång när fordonen står stilla


Du kan även investera i APU:er (enheter som levererar elkraft där det inte finns tillgång till strömförsörjning) som drivs av batteri eller solenergi. De kan ge strömförsörjning till ett stillastående fordon.


3. Använd mjukvara för fleet management och GPS-spårning


Ett annat sätt att kartlägga tomgångskörning är med en mjukvara för fleet management. Den här mjukvaran ser till att du har insikt i alla viktiga delar i din fordonsflotta. GPS-spårning visar vilka rutter bilarna har tagit och hur länge de stannade på varje destination. På så vis kan du också se om chaufförerna har kört vissa turer utan tillåtelse. Andra fördelar med en mjukvara för fleet management är att du kan:
• Använda data för att förbättra de anställdas körstilar
• Ställa in varningar för bland annat fortkörning
• Föra journal över bränsleförbrukning och tomgångskörning
• Analysera data per fordon eller för hela flottan
Telematik gör det alltså mycket enklare för fleet managers att hålla koll på bränsleförbrukning och tomgångskörning. De kan även använda samlad data som underlag för träningsprogram som hjälper chaufförerna att minimera tomgångskörning.


Vill du diskutera hur du kan sänka tomgångskörning i din fordonsflotta? 

Kontakta oss

 

 

Date published.   aug 27, 2021  |  Author: Marked