Så minskar du företagets fotavtryck med smart och grön körning

Konkreta tips för dig som kör tjänstebil eller hanterar eller är en del av en liten eller stor bilpark.

Hittills i år har det sålts över 71 530 nya tjänstebilar, visar en rapport från vroom. Vårt resande har en stor påverkan på miljön och varje bilförares körstil lämnar konkreta fotspår efter sig. Du som kör bil i tjänsten kan välja att köra grönt samtidigt som du sparar pengar å företagets vägnar.

 

DSC_9972_cr

 

Vad är grön körning?

Grön körning innebär att man använder ett fordon på ett miljövänligt sätt. Föraren gör ett medvetet och konsekvent val att använda minimala mängder bränsle. När du kör i tjänsten kan du anpassa ditt sätt att köra och hur du hanterar bilen så att miljöavtrycket blir så litet som möjligt.

Hur många gånger har du sett en företagsbil köra aggressivt?

- Många får ett negativt intryck när en företagsbil kör för fort, aggressivt och farligt på vägen. Ofta ser man vilket företag det handlar om eftersom deras logga är synlig på bilen. Detta skapar en dålig image och påverkar bilden av företaget”, säger Mats Löwkrantz, Key Account Manager på Fleet Complete Sverige.

En aggressiv körstil leder också ofta till större kostnader med högre bränsleförbrukning och slitage på bil och däck. Plus säkerhetsaspekter, att den kan innebära en stor fara, både för föraren och alla andra bilister.

Hur kan du köra klimatsmart?

“Att få ner bränsleåtgången med 10 % är ett realistiskt mål om förarna utbildas i sparsam körning och förbrukningen sedan följs upp” står det på Trafikverkets hemsida. Enligt Trafikverket kan man använda enkla metoder som får bränslekostnaderna för lätta fordon att minska:

  • Undvik hårda inbromsningar och stopp.
  • Håll avstånd till bilen framför.
  • Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt.
  • Håll ett så jämnt tryck på gaspedalen du kan.
  • Låt bilen rulla utan gas i tillräckligt kraftigt medlut, och försök få fart före ett motlut.
  • Motorbromsa.
  • Serva bilen regelbundet.

4 tips för grönare bilkörning

  1. Välj en elektronisk körjournal med grön GPS-lösning

Genom att investera i en elektronisk körjournal från Fleet Complete får du snabbt och effektivt överblick över bilarnas positioner och körrutter direkt i appen. Använd våra rapporter om Green Driving för att spara pengar och analysera prestandan för företagets fordonspark. Du har alltid tillgång till viktig data som visar hårda inbromsningar och tomgångskörning.

 

korjournal_ex_Landskrona
SE PRISER

 

2. Minska tomgångskörningen

I Stockholms stad får motorn gå på tomgång i högst en minut. Tomgångskörning förbrukar bränsle i onödan. Vill du veta hur många av dina företagsbilar håller sig inom 1-minutsregeln finns det digitala rapporter som visar detta.

3. Minimera fortkörningar och se stora besparingar

Enligt en artikel från Expressen ligger andelen fortkörningar bland svenska bilister runt 54 procent. Med en elektronisk körjournal förbättras förarnas beteende betydligt. Här kan du läsa hur en av våra kunder sparar 1 miljon kronor varje år med Fleet Completes körjournal.

Sven driving

 

4. Belöna månadens förare

Alla dessa rapporter kan användas för att ge en positiv feedback och entusiasmera de anställda att köra mer miljövänligt. Visa upp de framgångar som gjorts och tala om vilken förare som varit skickligast på att köra grönt. Belöna månadens förare för att uppmuntra dina andra förare.

Med några aktiva val kan du göra stor skillnad och bidra till en hållbar framtid samtidigt som du sparar drivmedelskostnader och slitage på bilarna.

Läs mer om elektronisk körjournal eller kontakta oss i formuläret till höger!

 

 

 

Date published.   dec 11, 2019  |  Author: Kenneth Hansen