Skatteregler

Skattefri bilersättning 2022

Fleet Completes körjournal är redo för det nya året med dem nya taxorna! Dem kommer automatiskt in i din körjournal, så du behöver inte ändra något för att komma igång med bilersättningen.

Skattefri Bilersättning för 2022 ser ut enligt följande:

Egen bil: 18,50 kr/ mil
Förmånsbil (diesel): 6,50 kr/ mil
Förmånsbil (bensin/el/etanol): 9,50 kr/mil

Regler för skattefri bilersättning

När du reser med bil i tjänsten kan arbetsgivaren betala skattefri bilersättning efter fasta priser, står det på Skatteverkets hemsida. Denna form av utbetalning används alltså när företaget ska betala ut bilersättningen till dig som har använt ens personliga bil för resor i företaget. För tjänsteresor utomlands varierar det skattefria beloppet mellan länderna. Utbetalningen används även när resan företagits med en tjänstebil och du själv har lagt ut utgifter på drivmedlet under resan. Detta kan läsas här på Skatteverket.

Om du vill veta mer om milersättning kan du klicka här.

{{cta(‘0201c004-5565-4489-9218-5567430a2b99’)}}

Tjänsteresa innebär:

Skatteverkets uppfattning är att en tjänsteresa är en resa som arbetsgivaren har beordrat den anställde att göra för att arbeta för hans räkning på annan plats än den ordinarie arbetsplatsen. En resa som en anställd gör direkt mellan bostaden och tjänstestället är aldrig en tjänsteresa utan en arbetsresa, d.v.s. en privat resa. Däremot har arbetstagaren under vissa förutsättningar rätt att göra avdrag i deklarationen för körda mil. Ersättningen uppgår till 18:50 kr per mil, men utgår endast för den del beloppet överstiger 11.000 kr. per år.

Vid beräkningen av avdraget används för tjänsteresa i Sverige ett maximibelopp och för tjänsteresa utomlands ett normalbelopp. Avdraget beräknas för hel eller halv dag.

Som hel dag behandlas också avresedagen om resan påbörjas före kl. 12.00 och hemresedagen om resan avslutas efter kl. 19.00. Som halv dag behandlas avresedagen om resan påbörjas kl. 12.00 eller senare och hemkomstdagen om resan avslutas kl. 19.00 eller tidigare.

Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Viktigt att tänka på att är att med dagens höga och varierande bensinpriser kan detta betyda att den faktiska bensinkostnaden som man betalar per mil är högre än den skattefria ersättning som Skatteverket har fastställt. Man kan alltså ”få betala” för att sin tjänsteresa. Detta löser många företag genom att öka ersättningen men som blir då skattepliktig. Om ersättning har en lägre skattesatser än den i tabellen är ersättningen fortfarande skattefri.