Därför lönar det sig med ett telematik och GPS-system

Telematik är det globala begreppet för GPS-teknologi, som de flesta förknippar med spårning och utrustningskontroll, elektronisk körjournal och ruttplanering. Antalet GPS-baserade spårningslösningar ökar snabbt – här får du den senaste faktan på varför det lönar sig att haka på trenden!

Fordonsansvariga som inte använder en telematiklösning missar möjligheten att minska bilkostnaderna, effektivisera verksamheten och göra större vinster. Användningen av telematiklösningar för alla typer av företag med bilar och utrustning ökar över hela världen och trenden visar att det är framtiden, men 36 % har ännu inte kommit igång, rapporterar Automotive-Fleet.

Telematik och GPS-system

Här kan du se hur ett transportföretag sparar 1 miljon kronor i året med Fleet Complete, samt vilket det världsledande teknikbolaget ABB menar är ”marknadens bästa körjournal”.

Vanliga missförstånd om GPS-teknologi

De här tipsen kan du använda för att övertyga både anställda och beslutstagare som tvivlar på att investeringen av en telematiklösning lönar sig:

”GPS-spårning är ju övervakning”

”Jag gillar inte känslan av att bli övervakad" är en en vanlig reaktion hos tveksamma anställda. Integritet är ofta ett viktigt ämne hos personalen när man väljer att investera i GPS-sändare och elektronisk körjournal, men med korrekt information blir alla trygga.

Informera dina förare vilken data som kommer samlas in, hur det går till och syftet bakom det – i Sverige är det till exempel krav på körjournal från Skatteverket och om inte körjournalerna är 100 % korrekta drabbas både de anställda och företaget av en skattesmäll. Vi på Fleet Complete är alltid uppdaterade på de senaste skattereglerna och kommer gärna ut och informerar personalen. Dessutom finns det tydliga regler på att man som chef eller fordonsansvarig inte får övervaka personalen hur som helst, utan får endast använda systemet för att underlätta det dagliga arbetet med ruttplanering och om någon försvinner, till exempel.

I de allra flesta fall förstår personalen detta, och när systemet har implementerats försvinner oron helt och kostbesparingarna för minskat drivmedel och onödiga olyckor blir synliga direkt, vilket kan användas för att öka löner till exempel.

Läs mer om GPS-övervakning och integritet här.

”Vi behöver inte körjournal, fordonskontroll och telematik”

Alla som kör bil i arbetet har krav på körjournal, med en elektronisk körjournal sparar ni både tid på att slippa skriva manuellt och skattesmällen som väntar om det inte är 100 % korrekt vid en revison. Fordonskontroll är också viktigt för företag med flera bilar som vill se mindre drivmedelskostnader, slitage, bättre körstil på de stripade firmabilarna och full översikt över var de befinner sig för tidsbesparande ruttplanering.

Läs varför allt fler företag använder fordonskontroll. 

”Det är för dyrt”

Pris för elektroniska körjournaler har faktiskt sjunkit under de senaste åren, med allt fler leverantörer som kommer in på marknaden. Oro över kostnader är dock förståeligt om det ska implementeras på många fordon samtidigt. Oftast går det att få en rabatt om det gäller en större bilpark. Handskrivna mallar som körjournaler blir också en betydligt dyrare historia om man inte sköter dom exemplariskt varje resa, året runt.

SE PRISER

Kom också ihåg att minskade fordonskostnader är den största fördelen med GPS-teknologin, och lyckligtvis behöver man inte vänta länge på vinsten. Vi kommer tillbaka till det lite längre ner!

Välj GPS-system efter behov

Som fordonsansvarig är du den som vet bäst vilka ineffektiva processer och onödiga utgifter ni behöver bli av med. Som med alla andra IT-investeringar behöver du inte nödvändigtvis "det bästa och det största". Det är viktigare att funktionerna i GPS-systemet löser dina behov. Tänk dock på att billigare inte alltid är bättre.

Ett system för elektronisk körjournal med fordonskontroll hjälper dig att minska bränsleförbrukningen genom att spåra hur bilarna används av dina förare. Kör de kanske på tomgång onödigt länge eller har ett mönster av hårda inbromsningar, så visar systemet det för att ni snabbt ska kunna åtgärda det.

Ett annat vanligt behov är att underlätta kommunikation mellan förare och kollegor på kontoret och därmed spara tid, att kunna tilldela uppgifter effektivt och därmed få flera jobb gjorda på samma tid som förr, eller att få en översikt över användningen av enskilda bilar. Kanske finns det också pengar att spara på inköp, service och leasing av nya fordon när ni har full kontroll på vilka bilar som används maximalt och vilka som egentligen bara är en utgift.

Många vinster med en telematiklösning

De flesta företag ser en vinst i minskade kostnader nästan omedelbart. Många av våra kunder hävdar till och med att fördelarna med vår telematiklösning överväger kostnaderna så tydligt att det nästan är bortkastad tid att göra en kostnads- och nyttoanalys. Men vi på Fleet Complete hjälper gärna hjälper gärna till med detta när du tar kontakt med oss!

En undersökning genomförd av FleetAnswers lyfter de viktigaste fördelarna för dig som företagare:

  • Förbättrat körbeteende
  • Minskade drivmedelskostnader
  • Ökad förarsäkerhet
  • Minskade koldioxidutsläpp
  • Kortare körtider mellan olika jobb
  • Minskade underhållskostnader
  • Alla dessa faktorer ger er högre vinster och lägre driftskostnader

GPS systemTa kontakt med oss så hjälper vi dig att komma igång!

Få mer information

 

Date published.   aug 05, 2020  |  Author: Fleet Complete Sverige