Det finns många olika elektroniska körjournaler. Men vad är skillnaderna och vilken GPS-spårningsteknologi är bäst? Här får du för- och nackdelar kring telematiklösningen.
Hårdvara kontra app
- Körjournalsappen laddas ned i din mobil via AppStore eller GooglePlay. Läs mer om körjournal appar här.
- Körjournal som hårdvara (OBD eller annan enhet) är en GPS-anordning, som är installerad i din bil
{{cta(‘4c557a12-02dd-4b4d-8d9c-9e93f8033e36’)}}
Körjournal med hårdvara
En elektronisk körjournal med hårdvara är en GPS-anordning, en tracker helt enkelt. Vanliga hårdvarulösningar tar sin ström från bilens elnät. Därför är det inget problem om man skulle glömma att slå på dem eller att de ska ladda ur. Precis som med körjournalsapparna, varierar kvaliteten på hårdvaror. En typisk hårdvara består av två huvudkomponenter:
- Hårdvara (GPS-enheten/ körjournalen)
- Mjukvara (systemet du använder)
- Oftast tillgänglig via app också
{{cta(‘a171c4a5-f880-4f76-aad1-a389987ecb3e’)}}
Mjukvaran ser till att hårdvaran uppfyller sitt önskvärda syfte. Mjukvarans kvalitet och de olika körjournalssystemen varierar i högsta grad, beroende på vilken leverantör man väljer.
Olika installationsval
Hårdvaran kan installeras på olika sätt, och även det har sina för- och nackdelar. Här ser du hur en körjournal med OBD-lösning installeras:
1. Bakom instrumentbrädan
Hårdvaran kan installeras bakom bilens instrumentbräda. Detta borde överlåtas åt en mekaniker, eftersom det är en ganska komplicerad åtgärd. Det är inte svårt för en mekaniker att göra detta jobb, men det ökar naturligtvis kostnaden för din körjournal.
2. Körjournal som kopplas till bilbatteriet
Att ansluta till bilbatteriet istället för bakom instrumentbrädan är lite lättare. Men det är fortfarande ett jobb för en mekaniker. Det ställer större krav på hårdvaran, eftersom den då måste motstå vatten och damm. Elektroniken blir inte särskilt glad över detta.
3. I bilens OBD-kontakt
Fleet Completes hårdvara är installerad i bilens OBD-kontakt. Pluggen är vanligtvis väldigt lättillgänglig och installationen är något du kan göra själv. OBD-kontakten, hur den fungerar och vad du använder den till, kan du läsa mer om Vad är OBD II-standard här.
Fördelarna med denna typ av hårdvara är dessutom att du själv kan ansluta och koppla från enheten. Detta håller priset lågt och användbarheten blir hög.
Här ser du hur enkelt körjournalen installeras i bilen:
En digital körjournal med hårdvara är den mest tillförlitliga lösningen, dessutom kommer seriösa leverantörer också med en app där du också har tillgång till systemet precis som på datorn. Denna typ av lösning rekommenderas om du inte vill oroa dig över felaktig eller missad milersättning och vill vara säker på att alla tjänsteresor samt privatresor är loggade för Skatteverket.
För- och nackdelar med körjournal som hårdvara
Fördelar:
- Stort utbud
- Säker drift
- Kan glömmas bort utan problem
Nackdelar:
- Kan vara svår att installera
- Kan vara dyr
Bästa valet: Körjournal med hårdvara och app
Fleet Completes körjournal tar hänsyn till alla dessa överväganden och är därför ledande inom funktionalitet och användbarhet. Några exempel:
- Körjournalen kommer både med hårdvara och app
- Enkel att installera via OBD-kontakten
- Enkel redigering av körningar i körjournalsappen
- Betydligt rimligare pris i jämförelse med andra körjournalsleverantörer
- Allt ingår – inklusive alla uppgraderingar
- Pålitlig GPS-spårningsteknologi
- Du kan ”glömma av den” utan att du förlorar dina körsträckor
- Uppfyller och uppdateras enligt Skatteverkets senaste krav, med tjänsteresor och privatresor
- Privata resor förblir privata
{{cta(‘4c557a12-02dd-4b4d-8d9c-9e93f8033e36’)}}