Vad är OBD II–standard?
OBD eller On-Board Diagnostics är fordonets diagnostiska/ rapporteringsstandard. OBD-lösningen har funnits i olika versioner av denna standard och den första versionen lanserades 1968, men i modern tid är det alltså OBD II (OBD 2) standarden som gäller.
Hur kan jag använda OBD II–porten?
OBD II används oftast för att få fram en fordonsdiagnos, för att se om det finns några diagnostiska felkoder och annan data relaterad till fordonets skick. OBD II-uttaget ger också en liten mängd el till enheter som är anslutna till den, bland annat Fleet Completes Plug’N’Drive-enhet som är själva GPS-spårningsenheten.
Var sitter OBD II–porten?
OBD-porten finns på alla fordon som producerats 1996 eller senare. Den sitter vanligtvis på instrumentbrädan under ratten, ibland bakom en liten lucka. På vissa bilar sitter den i mittkonsolen eller under sätet. OBD II-porten (eller uttaget som man också kan säga) har ett uttag precis som på bilden. Om du inte hittar den – dubbelkolla placeringen i din bilmanual.
Vilka fördelar ger det här mig?
Om du är tekniskt intresserad kan du diagnostisera din bil och kolla efter felkoder, men de flesta arbetare önskar att effektivisera sin tid och säkra resorna till Skatteverke så effektivt som möjligt. Klicka hem Fleet Completes körjournal, så behöver du aldrig mera fylla i dina körsträckor manuellt.
GPS-spårningsteknik i anslutna bilar
IoT (Internet of Things) är ett globalt uttryck just nu för uppkopplad teknologi kopplad till fordon, GPS-tracking och spårning av verktyg och utrustning. Fleet Complete är det snabbast växande IoT-företaget i världen, med 600 000 användare, och hjälper till att ansluta din bil till ledande GPS-spårningsteknologi som gör ditt liv enklare på många sätt; visar var fordonen och utrustningen befinner sig, hur de används och genererar automatiska körjournaler till Skatteverket. Vill du veta mer om den fascinerande spårningsteknologin vi använder?
Vad är GPS?
GPS är fortkortningen på “Global Positioning System”, ett rymdbaserat navigationssystem som samlar plats- och tidsinformation under alla väderförhållanden, var som helst på eller nära jorden där det finns en obegränsad synvinkel på fyra eller fler GPS satelliter.
Så i grund och botten kan man säga att satelliterna hjälper oss att få exakta koordinater för fordonet. För närvarande finns 31 satelliter som svävar någonstans ovanför våra huvuden och hjälper oss att nå våra destinationer via navigationssystem, men fyller också automatiskt i körjournalen från Fleet Complete.
Hur fungerar GPS egentligen?
GPS-satelliterna cirklar mycket exakt runt jorden och överför en signal med information. GPS-enheter använder signalerna från satelliter och genom en geometrisk process som kallas trilateration, bestäms platsen för enheten. Men hur gör de det, exakt, kanske du undrar. I huvudsak jämför GPS-mottagaren den tid det tar för en satellit att sända och motta en signal.
Tidsskillnaden berättar för GPS-mottagaren hur långt bort satelliten är. Med den här informationen blir allt ren matematik (och datorer är ganska bra på det). Fleet Complete-programvaran beräknar avståndet mellan varje spårningspunkt och på så sätt kan vi mäta varje reseavstånd exakt, både i längd och i tid. Baserat på en hel del destinationspunkter kan vi också beräkna hastighet, avstånd till en destination och annan användbar information.
Det är ganska häftigt att veta att Fleet Completes körjournal fylls i automatiskt med hjälp av satelliter. I rymden. I huvudsak använder vi avancerad rymdteknik för att du lättare ska få din milersättning.
Läs mer om för- och nackdelar med en körjournal med hårdvara här.